El  8 i 9 de maig ha tingut lloc a la Universitat San Pablo (CEU) de Madrid, el “I Congrés Estatal de Lletrats de les Comunitats Autònomes” organitzat per la Federació d’Associacions de lletrats i advocats de les comunitats autònomes.

La inauguració s’ha realitzat pel President de la Federació, el Lletrat de la Comunitat de Madrid, Sr. Lluís Moll, i pel Vicepresident de la Federació i Advocat de la Generalitat de Catalunya Sr. Xavier Urios. A l’acte també ha intervingut, el subsecretari del Ministeri de Justícia , Sr. Juan Bravo Rivera; el rector de la Universitat San Pablo (CEU), Sr. Juan Carlos Domínguez Nafría; el Vicerector de Relacions Internacionals, Sr. José Luis Piñar Mañas i el Diputat de la Junta de Govern de l’ICAM, Sr.Javier Iscar.

En el mateix acte, la Universitat CEU Sant Pablo i la Federació de lletrats i advocats de les comunitats autònomes han signat un conveni marc que estableix la col•laboració d’ambdues institucions en matèria de suport docent , jurídic i professional , així com la col•laboració en temes específics.

Aquest acord suposarà, entre altres qüestions, la participació conjunta en projectes estatals i internacionals i l’assessorament mutu en temes relacionats amb la seva activitat .

La jornada ha estat un èxit, i ha esdevingut un espai de reflexió sobre la funció i la situació actual de l’Administració Pública.

El subsecretari del Ministeri de Justícia, Sr. Juan Bravo Rivera, ha reflexionat sobre els dèficits que tenen actualment les diferents administracions públiques i ha proposat algunes mesures per corregir-los, com la superació de localismes i de corporativismes. En aquest sentit, ha assenyalat que el paper dels funcionaris és clau per defensar la gestió pública, ja que ” de poc pot servir la reforma jurídica si no tenim un cos de funcionariat altament qualificat ” .

Per la seva banda, el vicerector de Relacions Internacionals i Catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat CEU San Pablo, José Luis Piñar ha impartit la ponència sobre ” Transparència i protecció de dades com a reptes de les administracions públiques ” . Ha explicat que , tot i la desconfiança que ha generat l’accés a la informació, aquesta i la protecció de dades “no han de ser activitats contràries , sinó complementàries “. A més ha incidit que és “necessari comptar amb instruments internacionals vinculants que donin solució als problemes generats amb la protecció de dades.”

Durant les jornades, els assistents han debatut entre altres temes, la llei de transparència, la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local en les competències en matèria d’educació, les noves Directives sobre contractació pública, la constitucionalitat de la llei d’Unitat de Mercat, arbitratge i contractació pública i els ERO en empreses públiques .